Smiler mens jernet er varmt

I 23 år har oppdalsbedriften Frank Smed levert det karakteristiske metall-og smijerns-interiøret som kjennetegner Egon-restaurantene. –Samarbeidet med Egon har betydd alt for oss, sier gründer Frank Abildsten, som forteller at det hele startet med en dansk drikkevise.

Samarbeidet med Egon har gjort Frank Smed til en ettertraktet leverandør og en vekstbedrift med fem ansatte.
– Frank Smed representerer en kvalitet som vi har sansen for. Det er artig å se hva Frank Abildsten har greid å bygge opp og hvordan verdiskapingen bidrar til arbeidsplasser i Oppdal, sier Dan Robert Halshamn, daglig leder drift i Egon.

I de 23 årene Frank Smed har arbeidet med Egon, har antallet restauranter økt med om lag én restaurant i året. Det er i dag 43 Egon-restauranter i Norge og tre i Sverige, og Frank Smed har levert metallprodukter til alle sammen. Når en ny Egon bygges opp fra grunnen, leverer smedbedriften en mengde ulike produkter. Store glassvegger med smijernsprosser, rekkverk, trapper, skilt, speil, dekorasjoner og andre ting gjør at ordrene blir store.

I dag står Egon restauranter for en tredjedel av omsetningen til Frank Smed i fjellbygda på Oppdal.
–Vi vet hva Egon krever, og de vet hva vi kan levere. Det tror jeg er nøkkelen til det lange og gode samarbeidet vi har, sier Abildsten.

Skjønner hva Egon står for

Dan Robert Halshamn, daglig leder drift i Egon, er strålende fornøyd med samarbeidet med Frank Smed. Halshamn er særlig fornøyd med hvordan Frank Smed lager løsninger basert på lang erfaring innen sitt håndverk kombinert med evnen til å tenke innovativt. Det er helt i tråd med Egons egen filosofi om å ta vare på en lang tradisjon, samtidig som konseptet stadig utvikles.
–Det betyr så mye for oss å ha leverandører som Frank Smed, fordi de kjenner Egon og vet hva vi står for.

I tillegg til en rekke utbedringer på eksisterende restauranter, jobber Frank Smed nå med etableringene av nye Egon-restauranter i Porsgrunnog Ålesund.Abildsten forteller om en rekke spennende oppdrag.
–Vi har gjort mange kule prosjekter med Egon. Men det som står som det aller kuleste for meg, må være ombyggingen av Egon Karl Johan i Oslo. Det var så stort og fullt av detaljer og helt utrolig!

Kunsten å smi mens jernet er varmt

Der han står i smia med en rødglødene jernstang i den ene neven og hammeren i den andre,har FrankAbildsten bare noen øyeblikk på seg. I løpet av den korte tida jernet er tilstrekkelig varmt,gir Frank stanga noen velrettede slag,slik at den går fra å være flat til å få en vakker snurr. For det gjelder å smi mens jernet er varmt. Den lærdommen virker det som om Frank har tatt med seg også i måten han lever livet på. Historien om hvordan han endte opp i Oppdal,er et talende eksempel.
–Det er førti år siden jeg ble ferdig utdannet smed i Danmark. Etter det dro jeg til Sørlandet for å gå på bibelskole. Det var under en busstur med skolen at jeg så Oppdal for første gang.

Måten Frank beskriver synet av Oppdalpå,vitner om en skjellsettende opplevelse. Kanskje må man ha gått på bibelskole for å forstå hvor sterkt inntrykk det gjorde.
–Vi kom kjørende ned fra Dovrefjell. Da jeg så fjellene med kveldssol ogden finebygda,visste jeg med en gang at det var her jeg skulle bo. Neste dag dro jeg på kommunehuset og meldte flytting, og en stund senere møtte jeg hun som ble kona mi. Det var impulsivt, men et godt valg.

Startet opp i kjellerboden

Det var ikke så lett å få jobb som smed i Oppdal, så løsningen ble til slutt å starte opp på egenhånd.Det skjedde i 1992.
–Jeg startet i kjelleren hjemme i et rom som var under 10 kvadratmeter. I begynnelsen produserte jeg stort sett lysestaker og pyntegjenstander som jeg kjørte rundt til husflid-butikker for å få solgt. Det gikk ganske bra, så etter hvert kunne jeg kjøpe mer utstyr og lage større ting, som rekkverk og trapper og slikt.

Ballen hadde begynt å rulle. Etter noen år i kjelleren hadde ordreinngangen blitt så stor at kjellerboden ikke lenger var holdbar som verksted.
–Det luktet jo sveiserøyk og vinkelsliperstøv oppe i stua, så jeg måtte enten investere i større verksted eller finne meg noe annet å gjøre.

Det endte med at Frank tok sjansen på en framtid i sin egen bedrift, Frank Smed. Han tok opp lån og bygde ut huset med et stort verksted.

 

 

Det startet med en dansk drikkevise

Historien om Frank Smedog Egonstartet da Frank deltok på en mønsåsfest, en fest for håndverkernenår et nytt bygg er kommet under tett tak.
–Det var god stemning rundt bordetog detble spurt om noenkunne en drikkevise. Jeg meldte meg til tjeneste. Det syntes folk var litt merkelig, for jeg drikker jo bare cola på fest. Men jeg reiste meg og sang drikkevisen med colaflasken hevet,og folk logodt.Frank sin framføring gjorde såpass inntrykk at sidemannen mente at Frank måtte være rette mann for et oppdrag han hadde i Trondheim.
–Oppdraget handlet omå smi ting til interiøret i Egon-restauranten i Søndre gate. Det var det første oppdraget vigjorde for Egon og markerte starten på et fantastisk samarbeid som fortsatt pågår.