Alle artikler

På tur med Lars Monsen

Spenningen var til å ta og føle på når 50 personer fra ledergruppa tidlig i juni, fordelt på to grupper over to uker, skulle på tur i Femundsmarka med selveste Lars Monsen og broren Jan.

For å beskrive det på fotballspråket – her var det to på hjemmebane og 50 på bortebane.

Intensjonen med turen er å få mye tid med hverandre, og lære hverandre å kjenne utenfor komfortsonen.
Flere av deltagerne hadde ikke passende utstyr/klær før turen, så dette måtte anskaffes og usikkerheten rundt hva dette var for noe var stor.

Forberedelser

Turen gikk til Elgå på østsiden av Femunden, ca. 30 mil fra både Trondheim og Oslo. Her skulle vi overnatte en natt på Lars Monsens egen Lodge, samtidig som vi ble satt inn i villmarkslivets gleder og muligheter. Først fikk vi et kurs på hva som kreves av mat og drikke på en slik tur. Tørrmat som potetmos og Real Turmat er tingen, og når man topper det med sjokolade og potetgull... Sekker ble pakket, packrafter* klargjort med det som trengtes, maten samlet sammen og så gikk turen til fots ut i «villmarken».

Vekke villmarkshjertet

Gjennom hele turen var det lagt inn oppgaver som en del av konkurranse – opptenning av bål, quiz, hastighet i terrenget i osv.


En viktig del av livet til Lars og Jan Monsen når de er på tur (og ellers) er bål med dertilhørende kaffekoking. Vet ikke hvor mange bål med svartkjele vi opplevde på turen, men det var noe av det første som møtte oss. Og da er jo det å få fyr på bålet en viktig ting å kunne. Så underveis før første sjøsetting, stoppet vi opp for å få fyrt opp et bål med hjelp av kniv og tennstål. Her var det litt liten erfaring kanskje – lengst tid her var oppunder 1 time før godkjent bål.

Det å ligge på blikkstille vann med en packraft mens du padler bortover var en fantastisk opplevelse, men etter en dag med padling opp på land, marsj, ned på vannet, padling osv. var det endelig godt å kunne slå leir – ikke så langt unna der vi startet faktisk.
Etter å ha slått opp telt og hengekøyer ble det stort leirbål, egenlaget turmat og gode historier. Noen forsøkte også fiskelykken som enkelte også lyktes med.
 
Da vi på onsdag returnerte til de stedene vi kom fra i Norge, var det en sliten gjeng som jeg tror lengtet etter noe god EGON-mat. Men med en del erfaringer rikere. Selv om mange var usikker på dette, ble det nok tent noen nye villmarkshjerter i Femundsmarka disse dagene, og det spørs om ikke noe av nyinnkjøpt utstyr er blitt brukt nå i ettertid.
 
*Packraft er en oppblåsbar båt/kajakk som festes til sekk slik at det er lett å forflytte seg fra vann til vann.

 


 

Vil du jobbe i EGON? Se ledige stillinger her.