HAPPINESS IS A STATE OF MIND

Trine Nordhammer - Trine Nordhammer

23.12.2018 12.10.02 -
IMG_7595-redigert-2-web.jpg

Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Del denne saken

Jonathan Gustafsson har jobbet seg opp fra deltid på kjøkkenet til å bli daglig leder. Hans beste tips for å lykkes er å være din egen lykkes smed. Det er kun du selv som kan bestemme veien videre i livet.

Hva tok deg til Norge?

- Luleå er veldig liten plass, og jeg var veldig kjent som Javiers lillebror. Ikke noe galt med det, da han var en veldig dyktig kokk. Men jeg ville veldig gjerne “skape” mitt eget navn. Jeg ville være kjent som Jonathan. Det var faktisk min storebror, Javier, som inspirerte meg til å bli kokk. Han gikk på gourmetskole i Gøteborg (Burgården Gourmet Skolan). Da han åpnet sin egen restaurant hjemme i Luleå startet jeg i en alder av 9 år å småjobbe hos han. Der skrelte jeg poteter, tok oppvask og lærte meg litt underveis hvordan kokkelivet var. Dette gjorde jeg kun på eget initiativ fordi jeg ville lære, og han gav meg muligheten. Etter det startet jeg på kokkelinja på Bergnässkolan og jobbet ved siden. Mat har alltid vært en del av livet mitt. 

 

Jonathan flyttet til Norge i 2004. Da var han klar for å stå på egne bein, “få sitt eget navn” og tjene penger. Moren til Jonathan hadde fikset jobbintervju på McDonalds, det ble det aldri noe av, og etter litt leting på Finn.no dukket stillingen som deltid/ekstra på Egon Ski opp. Han landet 13. august 2004 i Oslo, og 16. august 2004 startet han i jobben på Egon Ski. Effektivt, og det skulle vise seg å være helt rett valg. Fra å jobbe deltid på kjøkkenet har det vært en god vei gjennom kjøkken heltid, for så bli trainee kjøkkeleder, til vikariat som kjøkkeleder, assisterende kjøkkenleder til assisterende daglig leder og til slutt daglig leder. Veien har vært innholdsrik og gitt Jonathan masse av erfaring som gjør han til den lederen han er i dag. 

 

Hva var det som gjorde at du ville “bytte side” av luka? - Etter 13 år i ulike stillinger og på ulike Egon-
kjøkken, så jeg etter ny inspirasjon. Først var målet mitt å bli kjøkkenleder på Egon Byporten, men der innså jeg at det ikke ble en mulighet med det første. Jeg begynte å se meg litt rundt etter andre muligheter for videreutvikling både internt i Egon og eksternt. Da dukket det opp en stilling som assisterende daglig leder. Jeg er glad jeg tok den. Ikke lenge etter ble daglig leder på Egon Storo mulig. Det var som å komme hjem igjen, her har jeg tidligere vært kjøkkensjef også!

 

Etter en god stund på serverings-siden er det flere ting han har reflektert over, som ikke var i tankene da han sto på kjøkkenet. – Jeg har fått en helt annen forståelse for serveringen på generelt grunnlag. Det er absolutt ikke like “lett” som en kokk fort kan tro det er. Det er et helt annet type stress ute i serveringen enn på kjøkkenet. Står du på kjøkkenet og får en remake, må steke en ny biff på nytt så handler det om sekunder. Hvordan få den retten klar og ut til gjesten mellom alle de andre rettene som skal lages. I serveringen handler det ikke om disse sekundene, men da må man stå i det ovenfor gjesten. Hvordan snakker man med gjesten og får løst det på best mulig måte. En helt annen type stressfaktor. Ingen av “stresstypene” er best eller verst, men jeg har fått en større forståelse for begge sider. Jeg mener også det er en styrke å ha vært på kjøkkenet for da vet man hele prosessen bak en rett. Det er betryggende i hverdagen og det er fint i dialogen med gjestene også. Gjestekontakten er på et helt annet nivå når man er i serveringen. Jeg har absolutt fått større innblikk i gjestebesøket. Jeg bruker også erfaringen fra kjøkkenet sammen med staben min. Vi kjører litt stikkprøver i hverdagen og “quizer” hverandre om råvarene, mengder og tilberedning. Ellers mener jeg det er en styrke å kunne se med kokkeøyne på maten som kommer i luka. Totalt sett er jeg veldig glad for å ha kokkebakgrunnen da jeg mener at jeg får med meg et større bilde av den daglige driften. 

 

Jonathan er veldig stolt av driften på Egon Storo, og ikke minst teamet sitt. Lederteamet har lang Egon-erfaring og er lojal til bedriften. Han er 100% trygg på at de gjør en fantastisk jobb også når han ikke er tilstede. - Det er jo det som må være målet? Å ha så mange fantastiske, dyktige folk rundt seg. Da er man trygg på at bedriften til hver tid er i gode hender, selv når man ikke er tilstede. Av og til må man ha et avbrekk, og jeg mener det er sunt å gjøre andre ting som ikke handler om jobb også. Jeg er veldig glad i å trene og har begynt med Fitness. Siden jeg trenger flere områder å utvikle meg på å presse grenser, har det blitt en del av hverdagen min. Det er bra mentalt og fysisk og ikke minst for de rundt meg. Jeg blir et bedre menneske av å utvikle meg og pushe grenser. Er jeg positiv og glad så kan jeg smitte positivitet over til de andre på jobb også. Med andre ord; jeg blir en bedre leder av å utfordre meg selv på flere plan. 

 

Er det en ting Jonathan er tydelig på så er det at du er herre over deg selv. Klarer du ikke å gjøre deg selv glad og lykkelig er det ingen andre som kan det heller. Du er din egen lykkes smed. Happiness is a state of mind. - Mitt tips til andre som ønsker å bli leder eller jobbe seg opp og frem er å være positivt innstilt til det som kommer. Uansett hvor du er i livet, tenk; hva kan jeg gjøre for å gjøre situasjonen bra? Ikke stress. Med en gang det kommer noe vanskelig så stresser man, og da blir det fortere et større problem. Slapp av og kontroller dine egne tanker. Det er i tankene problemene ofte skapes. Løsningen finner man ikke i kaotiske tanker hvor fokuset fort blir på problemet og ikke en potensiell løsning. Så tenk positivt – det løser seg. Ting tar av og til tid, vis tålmodighet og vilje til å gjennomføre målet du har satt deg. 


Til slutt; gjør ting som skremmer deg, det vil utvikle deg.