Alle artikler

Interiør - hvordan skape god atmosfære

På Egon hører alle hjemme! Siden den første Egon åpnet på Nordstrand i 1984 til Egon Lade åpnet i Trondheim i år, har mye hendt på interiørfronten. Egon er ikke fastlåst i trender, men er likevel i stadig utvikling. Når det skal bygges en ny restaurant, eller en eksisterende skal pusses opp, legges det ned svært mye arbeid i planleggingen for et evigvarende og solid konsept. Elementer i interiøret er håndplukket for å gi våre gjester en hyggelig og lun atmosfære som man kan kjenne seg igjen i.

Vi har samlet et utdrag av tidløse elementer i interiøret på en Egon Restaurant, som like gjerne kan benyttes i hjemmet.


SMIJERNSVEGG

På 90-tallet ble en rekke forlatte industribygg omgjort til sjarmerende loftsleiligheter i New York. Mye av det originale uttrykket ble beholdt, blant annet smijernsvegger som hadde i oppgave å skape ulike arbeidsstasjoner og samtidig skjerme mot støy. Egon restauranter har unike smijernsvegger, spesialdesignet og skreddersydd for konseptet.  Disse er med på skape soner, i form av lune og koselige kroker rundt i lokalet, uten at det går på bekostning av lysinnslipp eller romfølelse.  Smijernsveggen egner seg godt i egen bolig for de som ønsker en stilfull soneinndeling med tidløst uttrykk og autentisk atmosfære hjemme.

SPEIL

Speil er selvfølgelig praktisk når man skal ta en siste sjekk av hårsveisen på vei ut døra, men speilet har langt flere funksjoner. For eksempel vil et speil fungere som en romutvider ved å skape en følelse av at rommet er mer åpent og luftig. Jo større overflate av speil, jo større oppleves rommet. Dersom man ønsker en illusjon av høyere takhøyde, kan det å montere speil i himling være en god løsning. På Egon Lade i Trondheim er det satt inn speil i taket på Chambre, dette av typen antikkspeil for et mer rustikt og lunere utrykk. Speil kan også brukes som dekor. Her kan det fint kombineres små og større speil i forskjellige fasonger, som vil skape stemning og få frem spillet av ulike farger og dekor ellers i hjemmet. Som en bonus vil speiloverflaten reflektere, og dermed fordele, lyset til mørkere kriker og kroker. Her kan man leke seg litt frem med plassering for best resultat.

TEKSTILER

Ulike typer tekstiler, som for eksempel gardiner, har mange gode egenskaper utover at de er fine å se på. I tillegg til å skjerme for solskinn og innsyn, vil en gardin ha akustikkdempende effekt.  En lang gardin med tunge folder vil hinte om eksklusivitet. Er den også hengt opp rett under himling vil det skape en illusjon av økt takhøyde. Et gulvteppe vil komplimentere ved å gi et lunere og mer harmonisk resultat over en naken stor flate. Valg av type stoff, farger og mønster vil understreke uttrykket en er ute etter.

PLANTER

Grønne planter er et enkelt og budsjettvennlig grep for å skape et livlig uttrykk i interiøret både inne og ute. På Egons uteserveringer bugner det av planter, trær og hekker i ulike høyder og fasonger. På lik linje med smijernsveggene inne i restauranten, er beplantningen på uteserveringen med på å skape soner. Det grønne er også trukket inn i restauranten for å mykne overgangen mellom inne og ute, samtidig som det kompletterer interiøret innendørs. Som dekor hjemme kan man gjerne gå for planter med karakteristiske blader i forskjellige størrelser og i stilige krukker. Er man ikke av typen med grønne fingre, kan kunstige planter med et realistisk uttrykk være et vel så godt interiørmessig alternativ.

LYSSETTING

Vi nordmenn har et kjært forhold til det lune peislyset og kosen som følger med. Belysning er vi på Egon lidenskapelig opptatt av, da dette er et svært viktig element for å sette den rette atmosfæren. Sørg for å ha nok lyspunkter i forhold til størrelsen på rommet, det vil da være enklere å justere i samsvar med dagslyset utenfor. Når man skal henge opp en ny lampe over spisebordet kan det være lurt å tenke på hvor langt ned lampen skal være. Henger den relativt lavt, vil dette skape en hyggelig og intim stemning. Ved hjelp av en vakker lysekrone som blikkfang, belysning i en varm tone og ikke minst levende lys på bord og i lanterner, oppnår man garantert et lunt og avslappet resultat.