Fra skogen i USA til EGON Sandnes

Maren Eiane er 28 år, kommer fra Sola som grenser til Sandnes og bor nå i Sandnes. Du tenker kanskje at dette er ei dame som har levd et forutsigbart liv og holdt seg til samme plass hele livet? Men der tar du feil. Maren har vært på en reise som har formet henne til å bli den personen og lederen hun er i dag, kanskje mer enn hun selv har reflektert over også.

Starten

Maren startet tidlig å jobbe som 14 åring. Første arbeidsgiver var matbutikken til mor. Jobb ble kombinert med skole, sosialt og håndball. Et hektisk, men godt liv. Noe som speiler Maren i dag, hun trives med å ha mye som skjer. Allerede i 2. klasse på videregående skole ble reisetrangen stor og hun søkte seg på skole i USA. Hun kom inn og fikk plass på en skole i Greenville Missouri, innlandet i USA.

– Ble litt skuffa da jeg skjønte hvor jeg skulle. Veldig liten plass med 200 stk. på skolen totalt fra 1. – 12. klasse. Lå midt i skogen og var veldig rolig. Alle kjente alle og absolutt alle visste hvem jeg var, den norske jenta. Det var meg, en fra Brasil og en fra Equador, ler Maren. Hun forteller videre at det var et helt annet liv der. Mange Trump-forkjempere og folk som var mot abort. Maren kom til USA akkurat da Obama ble valgt til president. – Det var mange stygge vitser om han. Tydelig hva folk mente og de var veldig konservative. Det som var litt ironisk var at de også var utrolig hyggelige. Alle tok imot meg med åpne armer og var veldig glade. Det har lært meg at folk er komplekse, og ikke minst har det lært meg hvordan jeg skal takle mange ulike folk og meninger. En person kan ha mange ulike sider. Det er en lærdom som har kommet godt med i arbeidslivet, du møter mange forskjellige folk som har mange måter å være på. Om du er enig eller uenig så må du uansett takle det.

Et mål som ble til realitet

Etter et år i USA var det hjem igjen for å fullføre skole og begynne på studie. For å ikke kun ha mor på CV-en så søkte Maren seg jobb på Big Horn. Der jobbet hun ved siden av studier til hun flyttet til Australia for å fullføre studiene innen markedsføring. Deretter bars det til Bergen og et år i en jobb innen markedsføring. Dette var absolutt ikke noe for Maren, hun savnet å jobbe mer med folk. Hun søkte på stillingen som daglig leder for EGON i Bergen. – Jeg hadde ingen tro på at jeg skulle få den. Plutselig satt jeg i Åsane og signerte daglig leder Trainee-kontrakt i Åsane, sier en fornøyd Maren. – Etter signeringen skulle jeg tilbake til Bergen, så jeg fikk skyss av Svein Atle, driftsleder for Vest- landet, da han også skulle den veien. I bilen fikk jeg nyss om at det var planer om en EGON i Sandnes. Min umiddelbare tanke var at den skal jeg ha! Så før jeg i det hele tatt hadde jobbet en dag i EGON hadde jeg satt ”krav” på EGON Sandnes. Tror ikke Svein Atle var enig med meg i at jeg skulle ha den så tidlig, men det ble mitt eget mål, humrer Maren.

Fra dagen hun signerte Trainee-kontrakt til hun ble leder på EGON Sandnes så har Maren vært gjennom flere stillinger. Assisterende daglig leder i Åsane og Stavanger og daglig leder vikar for Åsane og Stavanger. Det har gått fort og læringskurven har vært bratt. Maren har gitt jernet, men innrømmer at det til tider har vært tøft. – I begynnelsen var det opplæring og overleving. I dag vet jeg hvordan jeg vil ha det. I begynnelsen trodde jeg at jeg skulle få til alt selv, og jeg var veldig bekymra for at de andre ikke skulle klare driften uten meg der. På fritiden prøver jeg å lære meg å surfe. Høsten 2018 måtte jeg surfe tidlig på morgenen før restauranten åpnet, selv da jeg hadde fri. Ikke fordi jeg skulle på jobb, men jeg følte at jeg måtte være der om det skulle skje noe. Måtte være tilgjengelig hele tiden. Nå har jeg et fantastisk lederteam som jeg vet klarer seg helt fint uten meg der til enhver tid. Jeg kan legge fra meg telefonen og surfe og kjenne at jeg slapper av. De gjør at jeg har fått en bedre balanse i livet, sier Maren og smiler.

Noe av suksessoppskriften på et velfungerende lederteam ifølge Maren er at de har ulike interesser og ikke minst at de er veldig glad i jobben og kollegene sine. Innad i teamet har de en som elsker markedsføring, en som har stålkontroll på alt i restauranten og en som er rå på tall og rapporter. De har alle sine ”områder” hvor de er best og tar ekstra initiativ. Det gjør delegeringen veldig lett. – De bryr seg. De har blitt en veldig sammensveiset gjeng. De bryr seg ikke bare om driften, men også hverandre. Hvis vi har en uke som er veldig travel, så kan en kokk komme inn å spørre på eget initiativ om han skal komme inn å preppe. Bare for å hjelpe litt ekstra og å være hyggelig, sier Maren fornøyd.

Ta vare på de rundt deg

En ting Maren elsker med å jobbe med folk, er å få de til å vokse. Hun har flere ganger ansatt personer som andre ikke helt har sett mulighetene i. Men det er nettopp det Maren ser; mulighetene som ligger under skallet. – Jeg gjorde en ansettelse en gang som teamlederen min var totalt uenig i. Den personen jeg ansatte er i dag en av de største resursene vi har på EGON Sandnes. Det å få folk til å blomstre er noe av det jeg liker best med jobben min, sier Maren ekstatisk. – Folk skal ha det bra rundt meg. Roger, Gründer og daglig leder av EGON, sa en gang at hvis du tar vare på de rundt deg, så tar de vare på gjestene. Det har jeg med meg alltid. Passer jeg på de rundt meg i servering og på kjøkken, så gjør de en god jobb med gjestene. Det tar meg 5 min før jobb for å ta en kaffe og jabbe litt. Det å gå bort å høre hvordan det står til og sjekke stemningen. Mitt mål er at det skal være bra til enhver tid, avslutter Maren tilfreds.