Her settes Egon-poteten

Endelig er det tid for å sette årets småpotet på Smidsrød gård på Nøtterøy.

Det er en god og varm dag i mai når Egons assisterende kjøkkenleder Dan Eriksson besøker Smidsrød gård på Nøtterøy. Her skal familiebedriften Bjertnæs og Hoel sette årets perlepoteter.

Se videoen fra besøket på Smidsrød Gård:

Spill film

Potetdyrking med lange tradisjoner

Det er lite som er overlatt til tilfeldighetene når småpotetene som serveres på Egon skal dyrkes fram. Langs kysten i Vestfold har det blitt dyrket mat i tusenvis av år, og for 800 år siden var det munker som drev denne jorden. Her er det spesielt gode forhold for å dyrke poteter, med mye sol og vind som gjør potetplantene sterke. Det er dette som skaper den gode smaken.

Bjertnæs og Hoel har dyrket grønnsaker langs Vestfoldskysten i flere generasjoner, og er en engasjert gjeng med lidenskap for jordbruk, mat og verden vi lever i.

­­– Vi tror det er viktig at vi dyrker mat i Norge. Det er viktig for vår selvforsyningsgrad og for norsk matkultur, sier Åsmund Bjertnæs. Han er opptatt av å lære så mye han kan om poteten, og da er det bra å ha et godt samarbeid med restaurantene.

­– Kokkene kommer med mange gode innspill. Vi lærer mer av hva som er viktig på kjøkkenet overfor gjestene, og det gjør at vi over tid kan skape bedre måltider, sier han.

Her er det spesielt gode forhold for å dyrke poteter

Lover godt for årets poteter

Poteten er en stengelknoll som trives i varmen. Derfor venter gartnerne i Bjertnæs og Hoel med å sette potetene til de er sikre på at jordtemperaturen er høy nok – gjerne 8-10 grader. Når Dan Eriksson fra Egon er på besøk, gløtter sola fram på Nøtterøy. Dette lover godt for årets poteter.

– Det vi har sådd i dag skal vi servere i våre restauranter om 60 dager og utover, sier Eriksson. Og da er det bare å glede seg. Når du får småpotet fra Bjertnæs og Hoel på Egon, kan du være sikker på at du spiser noen av de aller beste potetene i Norge.